“Μαυρισμένο” τζάκι: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα και άλλα 2 υλικά για επαγγελματικό καθάρισμα

Σίγουρα οι στάχτες, η μαυρίλα και οι μυρωδιές που αφήνει το χρησιμοποιημένο τζάκι χαλάνε την αισθητική του σπιτιού μας και μας αποθαρρύνουν.

Εκτός κι αν δεν παραλείπουμε τον συχνό καθαρισμό του. Και αν σας φαίνεται βουνό το να καθαρίσετε μόνοι σας την καμινάδα, την εστία και τα πυρότουβλα του τζακιού, παρακάτω θα διαβάσετε 5 εύκολα και αποτελεσματικά βήματα, που θα κάνουν το τζάκι να φαίνεται πάλι καινούργιο και θα αναδείξουν την ομορφιά του. Με την ευκαιρία, δείτε το σωτήριο υλικό που θα καθαρίσει την καμινάδα του σπιτιού.

Τι χρειάζεται για να καθαρίσετε μόνοι σας το τζάκι;
Πρώτα και πάνω απ’ όλα η ασφάλεια! Η στάχτη είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια ειδική μάσκα και προστατευτικά γυαλιά.
Ο καθαρισμός του τζακιού είναι μια “βρώμικη” δουλειά. Χρειάζονται πρόχειρα ρούχα και γάντια, για την προστασία των χεριών από τις στάχτες και τα απορρυπαντικά.

Για την καμινάδα χρειάζεται μια ειδική βούρτσα για καμινάδα, στη σωστή διάμετρο, και ένα επεκτεινόμενο κοντάρι.
Ένας άδειος κουβάς και ένα σκουπάκι ή μια ειδική ηλεκτρική σκούπα -πωλούνται σε μεγάλη γκάμα τιμών- θα απομακρύνουν τη στάχτη.

Μια συρματόβουρτσα για τα πυρότουβλα και ειδικό καθαριστικό. Μια σπιτική συνταγή για καθαριστικό είναι: μισό φλιτζάνι χλωρίνη διαλυμένο σε 2 λίτρα νερού, με 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο ή μαγειρική σόδα ή ξύδι.
Ένας κουβάς με καθαρό νερό κι ένα πανί (πατσαβούρα) για το ξέπλυμα και το γυάλισμα.

Δεδομένου ότι ο καθαρισμός του τζακιού δεν είναι “καθαρή” δουλειά είναι σημαντικό να καλύψουμε τα χαλιά, το πάτωμα και τα έπιπλα. Παλιά σεντόνια και καλύμματα είναι ιδανικά για τους καναπέδες και τις πολυθρόνες, ενώ εφημερίδες ή ένα κομμάτι νάιλον ή χαρτόνι, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όταν βάφουμε, προστατεύουν τέλεια τις επιφάνειες.

Οδηγίες καθαρίσματος
Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα, ώρα να καθαρίσουμε το τζάκι, ακολουθώντας τα εξής εύκολα βήματα.
Αφαιρούμε το καπάκι της καμινάδας και, πριν κάνουμε ο,τιδήποτε, ελέγχουμε με ένα φακό την καμινάδα για φωλιές πουλιών και μικρών ζώων.

Ξεκινάμε βουρτσίζοντας σχολαστικά την καμινάδα από πάνω προς τα κάτω. Αν το επεκτεινόμενο κοντάρι δεν καλύπτει όλη την έκταση της καμινάδας, μπορούμε να την καθαρίσουμε και από κάτω προς τα πάνω.
Αφού τελειώσουμε με τον καθαρισμό της καμινάδας, σκουπίζουμε όλη τη στάχτη από την εστία με προσοχή, ώστε να μην σκορπίσει στο γύρω χώρο.

Έπειτα καθαρίζουμε τα πυρότουβλα χρησιμοποιώντας τη συρματόβουρτσα και το καθαριστικό. Η μαυρίλα σιγά σιγά θα υποχωρήσει.
Ξεπλένουμε και γυαλίζουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό νερό και περιμένουμε να στεγνώσει καλά το τζάκι.

Μούχλα πλυντηρίου: Απομακρύνετέ την στο άψε σβήσε με μαγειρική σόδα και άλλο 1 υλικό
Μπορεί να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων για να καθαρίζουμε τα ρούχα μας αυτό δεν σημαίνει όμως πως η συγκεκριμένη συσκευή δεν χρειάζεται καθάρισμα. Γι’αυτό σας δείχνουμε έναν μοναδικό τρόπο για να απολυμάνετε το πλυντήριο ώστε να έχετε ακόμα πιο καθαρά και μυρωδάτα ρούχα.

Επαναλάβετε την παρακάτω μέθοδο μια φορά τον μήνα για πεντακάθαρο πλυντήριο αλλά και για ακόμα πιο καθαρά ρούχα.

Λίγα είναι τα πράγματα μέσα στο σπίτι που δεν μπορούν να καθαριστούν με σόδα και ξίδι. Ανακατέψτε 1/4 φλ. μαγειρική σόδα με 1/4 φλ. νερό και ρίξτε το μείγμα στο συρταράκι που τοποθετείτε πάντα το απορρυπαντικό όταν βάζετε μια πλύση στο πλυντήριο ρούχων. Βάλτε μέσα στο πλυντήριο (εκεί που μπαίνουν τα ρούχα) 2 φλ. ξίδι και ξεκινήστε κανονικά την πλύση με την υψηλότερη θερμοκρασία νερού. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να καθαρίσετε την κεραμεική εστία αποτελεσματικά.