Ρόδος: 74 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό – Μέρα γιορτής σήμερα για τους κατοίκους των νησιών

Ρόδος: 74 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό – Μέρα γιορτής σήμερα για τους κατοίκους των νησιών

Μέρα γιορτής και μνήμης είναι η σημερινή για τα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα, ύστερα από επτά αιώνες σκλαβιάς. Τα Δωδεκάνησα μάλιστα, είναι η τελευταία περιοχή που έχει ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό, μετά από αγώνες και θυσίες.

Ο εορτασμός της επετείου όμως, λόγω Καθαράς Δευτέρας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μήνυμα του για την σημερινή επέτειο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής:

“Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην πατρίδα Ελλάδα. Το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε με την επιστροφή των Δωδεκανήσων σε αυτήν, ψήλωσε με την επέκτασή της μέχρι το Καστελλόριζο και την Στρογγύλη. Η επιστροφή στην πατρίδα μετά από επτά αιώνες σκλαβιάς, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, δείχνει το φρόνημα, την εσωτερική δύναμη ενός λαού σφυρηλατημένου από κύματα.

Αυτή την εσωτερική δύναμη, που επιστρατεύουμε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις για να τις κοιτάμε κατάματα και να μην λυγίζουμε.

Οι αγώνες των προγόνων μας είναι παρακαταθήκη και δείκτης πορείας.

Σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, στέλνουμε από τα νησιά μας το δικό τους μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ανάκαμψης, της θωράκισης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Στην πρώτη γραμμή της Ιστορίας που γράφεται με όρους σεβασμού σε κλασσικές και πανανθρώπινες αξίες.

Η νέα αγωνία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνει ξανά επίκαιρο τον διαρκή αγώνα και των νησιών μας για ειρήνη, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Νησιά που στέκονται όρθια μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις της περιόδου ως φάροι ιστορίας, ανθρωπισμού, πολιτισμού.

Χρόνια Πολλά Δωδεκάνησα,

Χρόνια Πολλά Ελλάδα”.

Σε μήνυμα του επίσης, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης αναφέρει τα εξής:

“Τιμούμε την ημέρα που η Ελλάδα μεγάλωσε!

Κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά στους αγώνες και τις θυσίες των Δωδεκανησίων για την ελευθερία!

Κρατάμε άσβεστη τη μνήμη των προγόνων μας οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια έβλεπαν πριν από 74 χρόνια, να υψώνεται η γαλανόλευκη στον ιστό της πλατείας του δημαρχείου της Ρόδου. Το όνειρο γενιών και γενιών γινόταν, επιτέλους, πραγματικότητα. Τα Δωδεκάνησα τίναζαν από πάνω τους αιώνες σκλαβιάς και ενώνονταν με τη Μητέρα Ελλάδα.

Αυτό το φωτεινό ιστορικό ορόσημο, για την ιστορία μας και τις ζωές μας, συμπυκνώνει ένα διαχρονικό μήνυμα: Οι Δωδεκανήσιοι ξέρουμε πάντα ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι.

Μεγαλώνουμε την Ελλάδα! Το αποδείξαμε στην ιστορία. Το αποδεικνύουμε στην οικονομία και την κοινωνία, με ένα τουριστικό θαύμα, που συμβάλλει διαχρονικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας. Το επιβεβαιώνουν οι Δωδεκανήσιοι όπου γης, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα προσπάθειας και προόδου, καταξιώνοντας τους Έλληνες και την Ελλάδα σε κάθε σημείο του πλανήτη, που υπάρχει δωδεκανησιακή Ομογένεια.

Τιμώντας λοιπόν το ιστορικό παρελθόν μας, ξέρουμε καλά πως αυτό που χρωστάμε, είναι να είμαστε όλοι ένα. Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα της Ιστορίας, για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να είμαστε ένα και να κοιτάμε όλοι μαζί μπροστά. Αυτή είναι η δύναμή μας. Η δύναμη για τα νησιά μας. Η δύναμη για τη Ρόδο μας. Έτσι κερδίζουμε. Έτσι φέρνουμε αποτελέσματα, ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες.

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που οι προκλήσεις είναι δυσθεώρητες, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας έχει καθοριστική σημασία. Μετά την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, που αφήνει ανοιχτές πληγές, έρχεται ένας πόλεμος με τεράστιο ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος, μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή, ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας, έναντι της Ουκρανίας, ενθαρρύνει την Τουρκία στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αιγαίου και των νησιών μας.

Από εδώ λοιπόν, τη Ρόδο, την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, τιμώντας την ιστορία μας και έχοντας “πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας”, κατά την προτροπή του εθνικού ποιητή μας, στέλνουμε με μια φωνή το μήνυμα, πως είμαστε εδώ ακρίτες, που φυλάνε τις “Θερμοπύλες” της Ευρώπης και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε την Ελλάδα!

Επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία. Πιστεύουμε στην πρόοδο και τη δημοκρατία. Θεωρούμε την ελευθερία ως οξυγόνο, για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτές τις αξίες να τις υπερασπιστούμε, αποφασιστικά έναντι κάθε υπαρκτής ή δυνητικής απειλής. Γιατί αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας, και με αυτήν συντασσόμαστε ανεπιφύλαχτα.

Ασπίδα μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Με ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους. Με βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μεθοδικά στον δήμο Ρόδου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση. Οι καρποί φαίνονται, σε πολλά επίπεδα. Από τη δρομολόγηση της αναγέννησης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, που ήταν ένα χρέος στην ιστορία μας, μέχρι την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τα καλά αποτελέσματα στον τουρισμό.

Ασφαλώς, ο πόλεμος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Γι’ αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας και έχουμε τη βεβαιότητα, πως μπορούμε ενωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, κάθε υφιστάμενο ή νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως επίσης και τη μεγάλη εθνική επιτυχία της απόφασης του ECOFIN, τον περασμένο Δεκέμβρη, που ανοίγει το δρόμο για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας.

Οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, που θα στηρίζουν τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα των Ροδιτών, ώστε να δημιουργήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, για όλους και κυρίως για τη νέα γενιά. Για να ανήκουμε στους νικητές της νέας εποχής, που ανοίγεται μπροστά μας, και για να έχουν το μέλλον με το μέρος τους, οι επόμενες γενιές του τόπου μας.

Για να κυματίζει, πάντα περήφανα, η γαλανόλευκη!”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0