Πατέρας και παιδί: “Μπαμπά είσαι πολύτιμος”

Συνήθως, η μητέρα λαμβάνει το ρόλο της πρωταγωνίστριας σε μια οικογένεια και ο πατέρας μένει λίγο στην άκρη. Πόσο όμως σημαντικός είναι ο ρόλος του;

“Μπαμπά, είσαι πολύτιμος, μην το ξεχνάς”. Ίσως με αυτή τη φράση καταλάβει ο κάθε πατέρας πόσο σπουδαία είναι η ουσιαστική παρουσία του στη ζωή του παιδιού του.

Advertisement

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η σημασία της παρουσίας του πατέρα στη ζωή του παιδιού. Αυτό διότι πολλοί μπαμπάδες είναι απόντες λόγω διαζυγίου ή μονίμως απασχολημένοι εξαιτίας της δουλειάς.

Έρευνες σχετικές με την ανάπτυξη του παιδιού έχουν δείξει ότι αυτό που τα παιδιά χάνουν είναι κάτι περισσότερο από μία «βοηθητική μητέρα» καθώς η συμμετοχή και η εμπλοκή του πατέρα στην καθημερινότητα του παιδιού συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαφορετικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων.

Advertisement

Η επίδραση του πατέρα στη ζωή του παιδιού φαίνεται ακόμη και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Έρευνα έδειξε ότι αγοράκια μόλις πέντε μηνών, τα οποία είχαν πολλές επαφές με τον πατέρα τους, ένιωθαν πιο άνετα όταν περιβάλλονταν από άγνωστα ενήλικα άτομα.

Advertisement

Τα μωρά έβγαζαν περισσότερους ήχους και δυσανασχετούσαν λιγότερο όταν οι άγνωστοι τα έπαιρναν αγκαλιά. Μία άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδάκια ενός έτους που είχαν περισσότερη επαφή με τον πατέρα τους έκλαιγαν λιγότερο όταν τα άφηναν με άγνωστα πρόσωπα.

Ο πατέρας και το παιχνίδι
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση του πατέρα συντελείται κυρίως μέσα από το παιχνίδι καθώς το στυλ του παιχνιδιού που υιοθετούν είναι πιο πολύ σωματικό και περισσότερο συναρπαστικό από την αντίστοιχη αλληλεπίδραση της μαμάς.

Advertisement

Το τραχύ πατρικό στυλ του θορυβώδους παιχνιδιού χαράσσει μία σημαντική δίοδο που διευκολύνει τη μάθηση των συναισθημάτων από τα παιδιά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ολοένα και πιο συχνά ότι ο πατέρας είναι σημαντικό να αποφεύγει τις επικρίσεις, την ταπείνωση, και την αδιακρισία απέναντι στα παιδιά του.

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους είναι εκείνα των οποίων οι πατέρες αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και επικροτούν τα επιτεύγματά τους.

Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν ψυχρούς, αυταρχικούς, χλευαστικούς ή υπερβολικά παρεμβατικούς πατέρες παρουσιάζουν προβλήματα τόσο στις σχολικές τους επιδόσεις όσο και στις κοινωνικές σχέσεις τους. Δεν αποκλείεται επίσης να παρουσιάσουν θέματα που σχετίζονται με παραβατικές συμπεριφορές.

Advertisement

Όπως αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας Τζον Γκούτμαν στο βιβλίο του με τίτλο: «Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών»:

«Παρόλο που στις έρευνές μας καταλήξαμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μητέρας-παιδιού είναι εξίσου σημαντικές, διαπιστώσαμε ότι, συγκρινόμενες με τις αντιδράσεις του πατέρα, η ποιότητα της σχέσης με τη μητέρα δεν αποτελεί ισχυρό δείκτη πρόβλεψης της μελλοντικής επιτυχίας ή αποτυχίας του παιδιού στο σχολείο και στις σχέσεις με τους φίλους του.

Η ανακάλυψη αυτή είναι αναμφίβολα εκπληκτική, αφού μάλιστα είναι γνωστό ότι οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους απ’ ό,τι οι πατέρες. Πιστεύουμε ότι ο λόγος αυτής της ακραίας επιρροής του πατέρα στα παιδιά του είναι το γεγονός ότι η σχέση του μαζί τους, τους προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα».

Πατέρας: Μην ξεχάσετε να του πείτε χρόνια πολλά
Ο κάθε πατέρας δεν θα πρέπει να ξεχνά ποτέ πόσο καταλυτικής σημασία για το παιδί του είναι η παρουσία του ίδιου στη ζωή του.

Και μάλιστα αυτό είναι το ίδιο και στα αγόρια και στα κορίτσια. Αυτό οι πατέρες θα πρέπει να το έχουν μονίμως στο νου τους, όταν εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Όταν δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν στα παιδιά τους.

Κι όταν η δουλειά ή τα προβλήματα της καθημερινότητας τους αποσπά την προσοχή από το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Κι αφού μιλάμε για τους μπαμπάδες, μην ξεχάστε να τους ευχηθείτε χρόνια πολλά αυτή την Κυριακή! Είναι η γιορτή του πατέρα!