Σχέσεις: Οι άντρες απαντούν- Υπάρχει φιλία με τις γυναίκες;

Σχέσεις: Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στον τομέα των σχέσεων είναι εάν τελικά υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σχέσεις: Γιατί προβληματίζονται οι γυναίκες;
Οι άντρες μίλησαν: “Οι γυναίκες θεωρούν ότι είμαστε περίεργοι. Κομπλεξικοί. Ανασφαλείς τύποι που βλέπουν παντού απειλές. Όμως στο σκληρό κόσμο του ανδρικού φλερτ, εμείς και κανένας άλλος ξέρουμε πως ένας γύπας μένει για πάντα γύπας. Πως ό,τι και αν συμβεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Γι’ αυτό δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε σε αληθινές σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες”.

Advertisement

Σχέσεις: Φιλία ή παρέα;
Μήπως οι έννοιες φιλία και παρέα είναι κάπως μπερδεμένες; Αρχικά για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ας κάνουμε μία μικρή αποκωδικοποίηση. Τι ακριβώς σημαίνει να υπάρχει φιλία; Υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο να μπορείς να κάνεις παρέα με άντρες. Συχνά οι γυναίκες λένε ότι «δεν μπορώ να κάνω παρέα με γυναίκες, προτιμώ με άντρες». Η λέξη κλειδί εδώ, είναι το παρέα. Και άλλο κάνω παρέα, άλλο είμαι έχω φιλικές σχέσεις, δηλαδή είμαι φίλη με άντρα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, Don O’Meara, το έθεσε καλύτερα στην έρευνά του, Journal of Social and Personal Relationships, όπου χρησιμοποίησε 20 διαφορετικά ζευγάρια «φίλων» για να καταλήξει σε ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Πως παρότι άντρες και γυναίκες περνούν καλά, υπάρχει αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «friendship attraction».

Σχέσεις: Ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας;
Το συμπέρασμα είναι ότι ο άντρας θα ευχαριστηθεί την παρέα μίας γυναίκας -ομοίως και εκείνη- αλλά κάποια στιγμή θα περάσει από το μυαλό του πως θα ήταν να κάνει κάτι μαζί της. Έστω και για μία νύχτα. Το ότι δεν συμβαίνει, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κάτι στον αέρα. Απλά καταπιέζουμε το συναίσθημα στο όνομα της φιλίας, αλλά σε μία κατάσταση αδυναμίας πολύ πιθανόν να είχαν ενδώσει και οι δύο πλευρές, καθώς υπάρχει στον αέρα αυτό το αίσθημα της ερωτικής σχέσης. Άλλωστε πολλά από αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν εκεί έξω και ακριβώς αυτά τσακίζουν τον συναισθηματικό κόσμο των αντρών. Αυτή η φωνούλα μέσα στο κεφάλι μας που φωνάζει «και αν γίνει;».

ADVERTISING

Advertisement

Οπότε αυτό που καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω είναι πως στο μυαλό των περισσότερων αντρών δεν υπάρχει πραγματική και άδολη φιλία, αλλά ίσως μία καταπιεσμένη φιλία. Όμως μήπως αυτό συμβαίνει και στο μυαλό των γυναικών;