Μην πετάς άδικα τα λεφτά σου: Να γιατί δεν πρέπει να βάζεις 10 και 20 ευρώ βενζίνη

Μην πετάς άδικα τα λεφτά σου: Να γιατί δεν πρέπει να βάζεις 10 και 20 ευρώ βενζίνη

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν φτάσει στα ύψη, οι πολίτες αδυνατούν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Με την ακρίβεια να χτυπάει παντού, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να βάζουν 10 και 20 ευρώ βενζίνη συχνά παρά να φουλάρουν το ρεζερβουάρ και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.

Η βενζίνη είναι ένα προϊόν με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση χωρίς να χάνει σε ποιότητα από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το κατά πόσο εκτίθεται σε φως και αέρα. Έχει σημασία το πόσος αέρας υπάρχει μέσα στο ρεζερβουάρ, κάτι που σημαίνει λιγότερη βενζίνη. Σε περίπτωση που υπάρχει αρκετός αέρας, τα πτητικά συστατικά της βενζίνης που είναι σημαντικά για την κρύα ανάφλεξη διαφεύγουν σταδιακά από την δεξαμενή, γεγονός που την καθιστά βαρύτερη και με μειωμένη ποιότητα στην ανάφλεξη.

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μόνο δέκα ευρώ βενζίνη σε άδειο ντεπόζιτο

Μία άλλη διαδικασία που γίνεται σε μακρά αποθήκευση της βενζίνης είναι η οξείδωση. Οι ακόρεστες ενώσεις του καυσίμου, οι ολεφίνες, αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα, σχηματίζοντας διάφορα οξέα αλλά και πολυμερή που δεν είναι διαλυτά στο καύσιμο. Αυτή η «λάσπη» που σχηματίζεται μπορεί να φράξει αντλίες, δημιουργώντας πρόβλημα στον κινητήρα.

Άρα όσο περισσότερος είναι ο αέρας στη δεξαμενή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Αυτό σημαίνει ότι η οδήγηση με σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ βενζίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει σημαντικά την γήρανση της βενζίνης και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.

Οπότε, όπως σχολιάζει το ratpack.gr, αναδεικνύοντας το θέμα, το καλύτερο είναι να έχουμε πάντα το ρεζερβουάρ γεμάτο για να κρατάμε μακριά τον αέρα από την βενζίνη. Το κόστος είναι μεγάλο πλέον, αλλά σίγουρα πολύ μικρότερο από τις βλάβες που θα κληθεί να πληρώσει ο οδηγός όταν θα χρειαστεί να εκκινήσει και πάλι το όχημά του.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0