Η τραγωδία της Άρτας, το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού και ο ειδικός συναγερμός στο αμάξι για να μην ξεχνούν παιδιά

Η τραγωδία της Άρτας, το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού και ο ειδικός συναγερμός στο αμάξι για να μην ξεχνούν παιδιά

Ο ειδικός συναγερμός στα αυτοκίνητα, προκειμένου να μην ξεχνιούνται μέσα παιδιά, είναι υποχρεωτικός στην Ιταλία, από τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η απουσία του φέρνει αυστηρές κυρώσεις.

Ειδικότερα, οι γονείς, οι παππούδες και γιαγιάδες και οι συνοδούς παιδιών επιβάλλεται να έχουν εγκατεστημένο στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, για παιδιά μικρότερα των 4 ετών, έναν μηχανισμό συναγερμού, προκειμένου να μην μένουν ξεχασμένα μέσα στο αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός αποβιβάζεται απ’ αυτό.

Το σύστημα «ενεργοποιείται αυτομάτως και πρέπει να είναι εφοδιασμένο με συναγερμό για να ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία του παιδιού με ακουστικά ή οπτικά σήματα με δόνηση, τα οποία να είναι ευδιάκριτα τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα».

Επιπροσθέτως, μπορεί να είναι εφοδιασμένο με συστήματα αυτόματης αποστολής μηνυμάτων SMS ή Whatsapp ή τηλεφωνικών κλήσεων.

Το υπουργείο, το οποίο δίνει 30 ευρώ για την αγορά κάθε συσκευής, υπενθύμισε πως όσοι μεταφέρουν παιδιά και δεν έχουν τον μηχανισμό, παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και θα τιμωρούνται αυστηρά.

Τσουχτερό το πρόστιμο εάν δεν τοποθετηθεί ο ειδικός συναγερμός
Η εν λόγω παράβαση θα μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 81 έως 326 ευρώ και αφαίρεση 5 πόντων από την άδεια οδήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί εξοπλισμοί τέτοιου τύπου, που συνδέονται με το κλειδί του αυτοκινήτου, υπάρχουν εδώ και πέντε ή έξι χρόνια στην Ιταλία και κατασκευάστηκαν έπειτα από τραγικές περιπτώσεις μωρών που ξεχάστηκαν κοιμισμένα μέσα σε αυτοκίνητα, σε υψηλές θερμοκρασίες.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0