Η εντατικολόγος την «τελείωσε»: Είπε όσα δεν ήθελαν να ακούσουν Πισπιρίγκου και Κούγιας

Για πρώτη φορά, στη δίκη Πισπιρίγκου, η εντατικολόγος παραδέχτηκε πως είχαν σκεφτεί ότι η μητέρα θα μπορούσε να είχε κάνει κακό στην κόρη της.

Η εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου, Γεωργία Μάρκου, ισχυρίστηκε πως το προσωπικό είχε σκεφτεί πως η μητέρα μπορούσε να είχε κάνει κακό στην Τζωρτζίνα.

Ειδικότερα, η εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου είπε πως η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί μετά από ανακοπή σε βαριά κατάσταση, με αρκετές ανάγκες οξυγόνου και πιέσεις. Σχετικά με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, είπε πως η εικόνα που έδειχνε δεν ταίριαζε με μια μάνα που έχει ήδη χάσει τα δύο παιδιά της, και πως το προσωπικό σκεφτόταν μήπως συνέβαινε κάτι άλλο, μήπως η μάνα μπορούσε να προκαλέσει κακό.

Επίσης, είπε πως ο κ. Ηλιάδης μίλησε με γενετιστή, ο οποίος συμβούλεψε να γίνει διακοπή της 4ης κύησης της Ρούλας Πισπιρίγκου, που ήταν πάλι έγκυος.

Η κατάθεση της εντατικολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «κάποιο απόγευμα και ενώ το παιδί δεν ήταν σε βαριά κατάσταση, η μητέρα του ειδοποίησε ότι δεν είναι καλά. Βρήκαν το παιδί σε συστολή. Έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Διασωληνώθηκε και μετά από περίπου 50 λεπτά επανήλθε και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο σε εμάς».

Είπε πως «δεν είχε αναφερθεί κάποιο χρονικό πρόβλημα υγείας. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ούτε ανατομική ανωμαλία ούτε ανωμαλία των μεγάλων αγγείων».

Περιγράφοντας τις ενέργειες του προσωπικού ανέφερε πως «πήγαμε στο στάδιο της καταστολής, άρχισε να παρουσιάζει κάποιες αντιδράσεις, όχι φυσιολογικές κινήσεις των άκρων. Αρχικά, τα μάτια της ήταν κλειστά, μετά άρχιζε να τα ανοίγει λίγο. Ενώ πρώτα έδειχνε ότι δεν κουνούσε καν τους οφθαλμούς, μετά από λίγο τους κουνούσε. Δεν έδειχνε τίποτα ότι είχε κάτι παθολογικό.

Αναμενόταν βέβαια και ο γονιδιακός έλεγχος. Η κ. Πισπιρίγκου ήταν έγκυος τότε. Έγινε και μια επικοινωνία του κ. Ηλιάδη με έναν γενετιστή σε ανοιχτή ακρόαση με τους γονείς. Έκρινε ότι έπρεπε να γίνει διακοπή της κύησης.

«Πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν. Ήταν παρούσα σε όλα»
Ταυτόχρονα, εμείς προσπαθήσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ιστορικό του παιδιού. Π.χ. πώς πέθαναν τα δύο προηγούμενα παιδιά. Δεν υπήρχε κάποιο παθολογικό εύρημα, και από το ιστορικό των θανάτων και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν κάπως ψυχρή και αποστασιοποιημένη, ήταν κάτι που μας έκανε εντύπωση.

Η μητέρα δε μας έδειχνε κάτι, η συμπεριφορά δεν ταίριαζε με το δράμα που ζούσε αυτή η οικογένεια. Σκεφτόμασταν μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, μήπως η μητέρα μπορούσε να προκαλέσει κάτι κακό. Δε μας ήρθε κάτι αυθαίρετα. Ήταν κάτι που οφείλαμε να σκεφτούμε. Δε θέλαμε να πούμε κάτι τέτοιο για μια μητέρα που έχει χάσει τα παιδιά της, από την άλλη είχαμε δύο παιδιά που είχαν φύγει από ανακοπή και το τρίτο ήταν στο νοσοκομείο μας με ανακοπή. Πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό; Γιατί η μητέρα ήταν παρούσα σε όλα».

Ακόμα, η εντατικολόγος είπε πως η Τζωρτζίνα ήταν πλέον ένα παιδί με νοητική υστέρηση. Μάλιστα, ρωτήθηκε από τον δικηγόρο του Μάνου Δασκαλάκη, Δημήτρη Γεωργακόπουλο, ώστε να στοιχειοθετήσει αυτόν τον ισχυρισμό της.

Γεωργακόπουλος: «Πως διαπιστώθηκε η νοητική υστέρηση που έχετε αναφέρει στην κατάθεσή σας;».

Εντατικολόγος: «Δεν μπορούσε να μιλήσει, να επικοινωνήσει. Επικοινωνούσε με κραυγές ή γέλιο. Δεν είχε τις νοητικές λειτουργίες ενός παιδιού στην ηλικία της. Δεν αντιλαμβανόταν να εκτελέσει εντολές. Καταλαβαίναμε ότι αντιλαμβανόταν την παρουσία των γονιών ή τα παιδικά στο τάμπλετ. Θυμάμαι ότι έκλαιγε όταν την άφηναν οι γονείς στο κρεβάτι από το καροτσάκι και αντιλαμβανόταν την αίσθηση ότι έφευγαν οι δικοί της. Νοητική επαφή με το παιδί δεν υπήρχε. Π.χ. της λέγαμε “Τζωρτζίνα κλείσε τα μάτια” αλλά δεν μπορούσε να το κάνει».

Ακόμη, στην κατάθεσή της η κ. Μάρκου αναφέρθηκε, όπως έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοί της που έχουν καταθέσει στη δίκη, στις ενέργειες του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει με τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, αλλά και στην προτροπή του προς τους γονείς της 9χρονης να δουν ψυχίατρο. «Οι ψυχίατροι ζήτησαν να δουν τη μητέρα, αλλά εκείνη ήταν αρνητική να ξαναπάει», τόνισε η κ. Μάρκου σημειώνοντας πως στο μεταξύ η κατάσταση της Τζωρτζίνας «βελτιώνονταν», ενώ ήδη είχε γίνει η συνεννόηση να μεταφερθεί στη Αθήνα, ώστε να της τοποθετηθεί απινιδωτής.

«Μετά από αυτό ήρθε πάλι σε εμάς για γαστροστομία. Η μητέρα του εκπαιδεύτηκε πώς να της χορηγεί το φαγητό και τα φάρμακα από τη γαστροστομία και μετά το παιδί πήρε εξιτήριο από εμάς», είπε η παιδίατρος για να συνεχίσει: «Πήγε στο σπίτι και εκεί άρχισε να παρουσιάζει εμέτους (…) Έγινε εισαγωγή στη παιδιατρική, εκεί το παιδί παρουσιάζει επεισόδια με βραδυκαρδία, σιελορία, κ.ά και αποφασίστηκε να μπει στη ΜΕΘ όπου έμεινε τη πρώτη φορά για 12 ώρες. Εκεί δεν παρουσίασε καμία αρρυθμία, τίποτα απειλητικό για τη ζωή ήταν σταθερή».

Η μάρτυρας επισήμανε πως το… πήγαινε – έλα του κοριτσιού από την Παιδιατρική Κλινική στη ΜΕΘ του Ρίου έγινε τρεις φορές συνολικά, αλλά όσο η 9χρονη νοσηλευόταν στην Εντατική δεν παρουσίαζε κανένα «φαινόμενο».

Η επέμβση του Αλέξη Κούγια
Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης Πισπιρίγκου): Τι γνωρίζετε για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων;

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, τι σχέση έχει αυτό, δεν είναι αντικείμενο της δίκης.

Κούγιας: Δε θέλω να πω, έχει σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων.

(…)

Κούγιας: Διδάσκεται στην ιατρική η ηθική της ιατρικής; Διδάσκεται ότι ο γιατρός πρέπει να φροντίσει για το ευ ζην;

Μάρτυρας: Βεβαίως, αλλά ο γιατρός θα πρέπει να κάνει τα πάντα για τη ζωή του ασθενούς.

Κούγιας: Ποιος είναι ο χρόνος αναζωογόνησης που επιτρέπει σε έναν ασθενή να ζήσει αξιοπρεπώς; Να μας πείτε βιβλιογραφία…

Μάρτυρας: Δεν είναι αυτό κάπου καταγεγραμμένο και σαφές. Σίγουρα δεν μπορείς να διακόψεις την ΚΑΡΠΑ πριν τα 20 λεπτά, όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Κούγιας: Ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος, που έκανε ΚΑΡΠΑ 50 λεπτά στο παιδί, δε γνώριζε ότι στα 20 λεπτά έπρεπε να σταματήσει; Δεν έχει ευθύνη;

Μάρτυρας: Δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης, είναι θέμα ότι αγωνίζεσαι για τη ζωή του ασθενούς. Δεν υπάρχει πρέπει να σταματήσεις. Είναι ανάλογα με τον ασθενή και την κατάστασή του, δεν υπάρχει πρέπει να διακόψεις.

Κούγιας: Τι είπατε στους γονείς του παιδιού για το μέλλον του; Τους είπατε ότι θα έχει τεράστια προβλήματα γιατί η ΚΑΡΠΑ έγινε πέραν των 20 λεπτών, ότι μπορεί να έχει νοητική στέρηση…

Μάρτυρας: Αυτό που απασχολούσε εκείνη την ώρα ήταν αν το παιδί θα κερδίσει ή όχι τη ζωή του. Αυτή η ενημέρωση έπρεπε να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Κούγιας: Τι έπρεπε να κάνουν οι γονείς για να μην τους λέτε απαθείς;

Μάρτυρας: Να πέφτουν στην αγκαλιά των παιδιών τους, να κλαίνε, αυτό είναι το σύνηθες…

Κούγιας: Πως δικαιολογείτε ότι ενώ κατηγορείται ότι σκότωσε το παιδί της αυτή είναι ψύχραιμη; Δε θα έπρεπε να κλαίει και όχι να είναι απαθής όπως λέτε; Γιατί δεν υποκρίνονταν την πονεμένη μάνα;

Μάρτυρας: Εγώ απλά αναφέρω ότι είχε μια συμπεριφορά που μας έκανε εντύπωση, όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλους στη Μονάδα.

Μάλιστα, λίγο πριν από το τέλος της εξέτασης της μάρτυρος, ο κ.Κούγιας με αφορμή ερώτηση που της έθεσε σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης της μικρής Τζωρτζίνας, ξέσπασε κατά των γιατρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ντροπή σας! Ντροπή σε όλους σας! Παλιάνθρωποι! Είστε συμμορία όλοι».

Ενώ ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως επιφυλάσσεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος της μάρτυρος για ψευδή κατάθεση.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.