“Πάγωσε” το Πανελλήνιο: Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια 14χρονου Τάσου που δολοφovήθηκε από συμμαθητή του

“Πάγωσε” το Πανελλήνιο: Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια 14χρονου Τάσου που δολοφovήθηκε από συμμαθητή του

Τον Ιούνιο του 2016, ένα 14χρονο παιδί είχε πέσει θύμα άγριας δολοφονίας από συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε στην οικογένειά του, χρηματική αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Με την υπ’ αριθμόν 18/2023 απόφασή του το Δικαστήριο επιδίκασε από 100.000 ευρώ στους γονείς του ανήλικου θύματος, από 80.000 ευρώ στα δύο αδέλφια του και από 20.000 ευρώ στις γιαγιάδες του.

Είχε προηγηθεί προσφυγή με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου από τους οικείους του 14χρονου κατά των γονιών του δράστη αλλά και του ιδίου. Το πρωτόδικο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο) είχε επιδικάσει το ποσό των 420.000 ευρώ.
Η τιμωρία για τον συνομήλικο που δολοφόνησε τον 14χρονο ήταν …αναμορφωτικά μέτρα
Ο καθ’ ομολογίαν δράστης είχε τιμωρηθεί τον Ιανουάριο του 2018, από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με αναμορφωτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα αυτά αφορούσαν τον εγκλεισμό του στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή του και την καθημερινή του παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο.

14χρονο
Το σημείο που βρέθηκε το άψυχο κορμί του 14χρονου Τάσου
Το έγκλημα που “πάγωσε” το πανελλήνιο
Το πρωτοφανές έγκλημα συνέβη το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2016, “παγώνοντας” το πανελλήνιο. Οι δύο φίλοι και συμμαθητές επέστρεφαν στα σπίτια τους, ύστερα από παιχνίδι κοντά στο Δημοτικό Σχολείο της Γέφυρας. Καθ’ οδόν, το θύμα φαίνεται πως έκανε κάποιο περιπαικτικό σχόλιο για την παλαιότητα του γεωργικού μηχανήματος της οικογένειας του δράστη, γεγονός που πυροδότησε επεισόδιο θυμού σε αυτόν, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Προφασιζόμενος ότι πρέπει να πάει τουαλέτα, ο ίδιος μπήκε στο αποθηκάκι το σπιτιού του, πήρε ένα μαχαίρι (με μήκος λάμας 32,5 εκατ.) και το έκρυψε στο φτερό του αυτοκινήτου του πατέρα του. Αφού επιτέθηκε σωματικά στον 14χρονο, άρπαξε το μαχαίρι προκαλώντας του δύο τραύματα- το πρώτο στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα και το δεύτερο στην αριστερή ινιακή χώρα πίσω από το αφτί, ενώ, ακολούθως, τον πίεσε στο λαιμό επιδιώκοντας τον ασφυκτικό του θάνατο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επέλθει ο θάνατος του 14χρονου.

Στη συνέχεια, ο δράστης – που, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, είχε εκδηλώσει κατά το παρελθόν επιθετικές συμπεριφορές – επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος, ενώ την επομένη το πρωί προσφέρθηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου συμμαθητή του.

Όταν εντοπίστηκε η σορός, έσφιξε ο «κλοιός» γύρω από τον ίδιο και τελικά ομολόγησε πως ήταν ο δράστης του εγκλήματος. Απολογούμενος σε ανακριτή είχε υποστηρίξει – μεταξύ άλλων – ότι υφίστατο «μπούλινγκ» από το θύμα και κάποια άλλα παιδιά της παρέας του, λόγω της οικονομικής κατάστασης την οικογενείας του.

Το σοκ των κατοίκων που προσπαθούν να ξεχάσουν
Οι κάτοικοι στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι έχουν επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους.

«Ολος αυτός ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε και όλα είναι πιο ήσυχα τώρα. Δεν συζητάμε γι’ αυτό, δεν θέλουμε να ανακινούμε το θέμα» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Η δολοφονία του 14χρονου Τάσου, που συντάραξε το πανελλήνιο, είχε αποκαλυφθεί την Κυριακή 12 Ιουνίου, όταν ο μικρός βρέθηκε σφαγμένος σε χωράφι κοντά στο σπίτι του. Το προηγούμενο βράδυ οι δύο 14χρονοι διασκέδαζαν στο δημοτικό αναψυκτήριο.

Εκεί διαπληκτίστηκαν για ασήμαντη αιτία, αλλά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αποχώρησαν μαζί.

Αργότερα ο Βασίλης ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι η καθημερινότητά του ήταν δύσκολη στο χωριό, καθώς γινόταν καθημερινά στόχος πειραγμάτων από αγόρια της παρέας του που τον φώναζαν «χοντρό» και «γκαγκά».

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0