«Λαίλαπα» από τα Μερομήνια – «Θα δούμε τα πρώτα 40άρια από…»

«Λαίλαπα» από τα Μερομήνια – «Θα δούμε τα πρώτα 40άρια από…»

Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που δίνουν για το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η χώρα θα θυμίζει «καμίνι», αφού οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τον Ιούνιο προβλέπουν μία σχετική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες. Ας δούμε παρακάτω πώς θα είναι ο καιρός κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού σύμφωνα με τα Μερομήνια για το 2023.

Μερομήνια 2023: Ο καιρός του καλοκαιριού
ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
Από τις 8 Ιούνη μέχρι και τις 16 ο καιρός θα χαλάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ ο υδράργυρος θα πέσει αισθητά στα κεντρικά και βόρεια. Την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται σταδιακή βελτίωση με κάποιες λιακάδες, ενώ σε Μακεδονία, Ήπειρο και πιθανά τα δυτικά ηπειρωτικά θα παρατηρηθεί αστάθεια. Κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή μέχρι και 29 βαθμούς κελσίου, με πιθανότητα για τους πρώτους καύσωνας. Ο Ιούνιος θα μας αποχαιρετήσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023
Ο Ιούλιος θα ξεκινήσει με αστάθεια, σποραδικές τοπικές μπόρες και μελτέμια, ενώ οι θερμοκρασίες στα Βόρεια θα είναι κανονικές, στα κεντρικά και νότια υψηλές και στα νοτιοανατολικά πολύ υψηλές.

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η καλοκαιρία θα συνεχιστεί. Ήπιες έως και υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στα νότια και την Κρήτη. Την Τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, εκτός από μερικές αστάθειες που θα παρατηρηθούν στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα εμφανιστούν στην Πελοπόννησο και στα δυτικά της χώρας.

Τα πρώτα 40ρια θα δούμε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 σε πολλές περιοχές. Ο κινδυνος πυρκαγιάς αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός με την ζέστη να προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα σε συνδυασμό με τον αέρα και την υγρασία. Πιθανότητα για μπόρες στην Μακεδονία.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
Γεμάτες παραλίες σε όλη τη χώρα κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που παραδοσιακά αποτελεί και την περίοδο με τις περισσότερες άδειες για τους εργαζόμενους. Καύσωνας θα πλήξει όλη τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πιθανή είναι και η εμφάνιση αφρικανικής σκόνης. Τον Δεκαπενταύγουστο πάντως θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.

Στο δεύτερο μισό του Αυγούστου ο καιρός αναμένεται ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά τμήματα της χώρας. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στη Μακεδονία. Είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι εκδρομείς του Αυγούστου πάντως αναμένεται να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ με νοτιάδες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0