Αuτά είναι τα 3 επιδόματα του καλοκαιριού: Τα σίγουρα λεφτά που θα μπούνε στον λογαριασμό σας και το «μπόνους»

Τρία επιδόματα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, το καλοκαίρι, προκειμένου να αντιμετωπίσει, τόσο το κύμα ακρίβειας, όσο και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει fuel pass 2 και power pass, ενώ επί τάπητος τέθηκε και μία επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο επίδομα καλοκαιριού, όμοιο με αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος, το power pass, έχουν ανοίξει ανάλογα με το ΑΦΜ των δικαιούχων, το fuel pass 2 αναμένεται να ανοίξει πιθανότατα μέχρι τέλη Ιουλίου και η πληρωμή αναμένεται τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ενώ ανοιχτό παραμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή, να δοθεί έκτακτο επίδομα καλοκαιριού στους ίδιους δικαιούχους που δόθηκε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Έτσι, τον Αύγουστο, οι δικαιούχοι θα δουν τουλάχιστον δύο επιδόματα στους λογαριασμούς τους και υπάρχει το ενδεχόμενο να πληρωθούν και την επιταγή ακρίβειας που παραμένει «ανοιχτή».

Τα τρία επιδόματα που θα δώσουν ανάσα μέσα στο καλοκαίρι

Τρία επιδόματα μέσα στο καλοκαίρι

Για το fuel pass, επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ήταν και το Fuel Pass 1, με δηλωθέν εισόδημα 2021 έως 30.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε μέλος και μέχρι 45.000 ευρώ.

Για να δοθεί η ενίσχυση, θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα, όπως την προηγούμενη φορά.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα, να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας και το όχημα να είναι σε χρήση.

Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα 80 με κάρτα

Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα 100 ευρώ με κάρτα

Αύξηση 80% σε σχέση με την προηγούμενη επιδότηση

Μοτοσυκλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα 60 με κάρτα

Μοτοσυκλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα 70 με κάρτα

Τρία επιδόματα θα δώσει η κυβέρνηση

Για το power pass πέφτουν βροχή οι αιτήσεις, ενώ οι πληρωμές αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Αιτήσεις θα υποβάλλονται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- έως και την 30η Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Ακολούθως θα παραμείνει ανοιχτή για όλους όπως ακριβώς συνέβη και με το Fuel Pass.

Η κυβέρνηση, μη γνωρίζοντας πως θα εξελιχθούν τα πράγματα δημοσιονομικά και τι έσοδα θα φέρει ο τουρισμός, χαμηλώνει τους τόνους σχετικά με την επιταγή ακρίβειας.

Αν όλα πάνε καλά και βρεθούν φυσικά τα δημοσιονομικά περιθώρια, το προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί νέα επιταγή ακρίβειας καλοκαιριού, ύψους 200 ευρώ για τους πιο ευάλωτους.

Το επίδομα αυτό θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν με μοντέλο Δώρο Πάσχα, δηλαδή σε πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη και συγκεκριμένα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άτομα με αναπηρία.