“Συγνώμη, λάθος”: Της έδιναν 6 μήνες ζωής, ετοίμασαν πρόγραμμα χημειοθεραπείας & μήνες μετά αποκαλύφθηκε η αλήθεια

“Συγνώμη, λάθος”: Της έδιναν 6 μήνες ζωής, ετοίμασαν πρόγραμμα χημειοθεραπείας & μήνες μετά αποκαλύφθηκε η αλήθεια

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με το περιστατικό λανθασμένης διάγνωσης γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο. Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, τον περασμένο Φεβρουάριο, είπαν σε γυναίκα ότι η βιοψία της έδειξε μεταστατικό καρκίνο και το προσδόκιμο ζωής της είναι 6 μήνες. Η ίδια ανακάλυψε το τραγικό αυτό λάθος μετά που ζήτησε εξέταση DNA της δειγματοληψίας.

Στο σημείο αυτό είχε διαπιστωθεί ότι το δείγμα δεν άνηκε σε αυτήν αλλά σε κάποιο άλλο άτομο το οποίο όντως είχε καρκίνο μεταστατικό και όντως είχε προσδόκιμο ζωής 6 μήνες.

Διευκρινίσεις για το περιστατικό έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Πάνος Εργατούδης. «Όντως ανακοινώθηκε στην ασθενή όχι ότι έχει 6 μήνες ζωή αλλά ότι αυτό που ανακοινώθηκε στην ασθενή από τον γιατρό της είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης.Της είπε ότι αν αυτό το οποίο καταγράφει αυτή η βιοψία είναι αυτό η πρόγνωση αυτού του καρκίνου δεν είναι καλή. Για τον δεύτερο ασθενή, που αφορά το δείγμα στο οποίο δόθηκε στην παραπονούμενη, όταν πήρε τα αποτελέσματα ο γιατρός και η ιατρική ομάδα είπε ότι αυτό που διαβάζει δεν συνάδει με την κλινική εικόνα και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Γι’ αυτό παρέπεμψε τον ασθενή να κάνει δεύτερη βιοψία. Έγινε δεύτερη βιοψία και επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαν και ο δεύτερος ασθενής ξεκίνησε να παίρνει θεραπεία κανονικά για την πάθηση την οποία έχει», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στο ρεπορτάζ του ο Φιλελεύθερος, ο εφιάλτης για την εν λόγω γυναίκα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 όταν η ίδια παραπέμφθηκε από τον ιατρό της, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για να της ληφθεί δείγμα για βιοψία, το οποίο αποστάλθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, μετά την πάροδο 20 ημερών η γυναίκα ενημερώθηκε ότι από το δειγματοληπτικό έλεγχο της βιοψίας, έπασχε από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους 6 μήνες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπήρξε επικοινωνία με το Ογκολογικό όπου αναφέρθηκε ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία η οποία είναι υπό εξέταση.

Η ανάρτηση του δικηγόρου της παραπονούμενης

Η απάντηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου
«Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, αφού έλαβε γνώση της επιστολής ασθενούς στην οποία παρατίθενται στοιχεία ότι της εδώθησαν αποτελέσματα που αφορούσαν άλλον ασθενή, επιβεβαιώνει πως έχει προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια έρευνας για εξακρίβωση των δεδομένων.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, έχει καταρχήν επιβεβαιωθεί ότι η εν λόγω ασθενής δεν έχει λάβει κάποια χημειοθεραπεία. Χωρίς να υποτιμούμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους ότι αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με απόλυτη ευαισθησία και επιμέλεια.

Ο κύριος μας στόχος, από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου πριν 25 χρόνια ήταν, παραμένει και το πετυχαίνουμε, η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας. Μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα και εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα, θα ενημερωθούν όλοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι.»

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2