Η “δουλειά” των ονείρων σου: Δίνουν 84.000 ευρώ για να μείνεις σε ακατοίκητο νησί με μόνο 2 όρους

«Our Living Islands»: Εάν πάντα ονειρευόσασταν να αφήσετε πίσω την έντονη ζωή της πόλης και να ζήσετε σε ένα απομακρυσμένο νησί, τότε η ευκαιρία που περιμένατε μπορεί να έφτασε.Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και μια επιδότηση ύψους 84.000 ευρώ, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα μικρό “διλήμμα”. Το νησί που θα εγκαταλείψετε την πολύβουη πόλη για να ζήσετε δεν είναι ελληνικό, ούτε ανήκει σε κάποια άλλη Μεσογειακή χώρα. Πρόκειται για την Ιρλανδία.

«Our Living Islands»: Πολλά ακατοίκητα νησάκια!
Αυτή η καταπράσινη χώρα, που αποτελεί και αυτή ένα νησί, διαθέτει 80 μικρά νησάκια και βραχονησίδες, αλλά μόνο τα 20 από αυτά είναι κατοικημένα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσφέρει χρηματικές ενισχύσεις για να προσελκύσει όσους επιθυμούν μια ήσυχη ζωή κοντά στη φύση και να επιλέξουν να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά.

Παρόλο που τα νησιά βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, η καθημερινή τους σύνδεση με αυτήν διακόπτεται λόγω της παλίρροιας, καθώς δεν υπάρχουν γέφυρες ή μονοπάτια που να τα ενώνουν.

Το καλοκαίρι είναι ένας πολύ γνωστός προορισμός:
Ωστόσο, τα καλοκαίρια το τοπίο αλλάζει και περίπου 300.000 τουρίστες επιλέγουν αυτά τα νησιά για τις διακοπές τους κάθε χρόνο. Είναι αμέτρητοι εκείνοι που αγαπούν να περάσουν λίγο χρόνο σε αυτόν τον παράδεισο, αλλά κανένας από αυτούς δεν αποφασίζει να μείνει για πάντα εκεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένα από αυτά τα νησιά έχουν μόλις δύο κατοίκους όλο το χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο νησί έχει πάνω από 700 κατοίκους. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε αυτά τα 20 νησιά.

Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, ειδικά των νέων, αποτελεί πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση. Από το 1996 έως και το 2016, ο πληθυσμός αυτών των νησιών μειώθηκε κατά 12,8%, κάτι που δείχνει την ανησυχητική τάση που επικρατεί.

«Our Living Islands»: Στόχος να γίνουν μικροί παράδεισοι
«Το πρόγραμμα «Our Living Islands», που έχει ξεκινήσει με ορίζοντα 10ετίας περιλαμβάνει 80 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις νησιωτικές κοινότητες και τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε η Heather Humphreys, υπουργός αγροτικής και κοινοτικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας.

«Όλα τα προγράμματα ατοχεύουν στη βελτίωση της στέγασης, την καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαίθριων ανέσεων, που με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τουρισμό και θα στηρίξουν βιώσιμες νησιωτικές κοινότητες», τόνισε ακόμα.

Εκτός από αυτά, προβλέπεται η βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης εργασίας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για νέους ανθρώπους να επιλέξουν να ζήσουν σε αυτά τα νησιά και να εργαστούν απομακρυσμένα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Έτοιμοι να “αράξετε στο πράσινο” εδώ και τώρα;
Αν είστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω σας την καθημερινή τρέλα και να κατευθυνθείτε προς την Ιρλανδία, με την υπέροχη φιλοξενία των κατοίκων της, θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι όχι όλοι όσοι αποφασίσουν να ζήσουν εκεί θα λάβουν τη δανειοδότηση.

Advertisement

Επιπλέον, οι επιχορηγήσεις αυτές προορίζονται για την αγορά ακινήτων, συνήθως εγκαταλελειμμένων, και την ανακαίνισή τους. Έτσι, εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μια ιδιοκτησία σε ένα απομακρυσμένο νησί, θα λάβετε μια επιδότηση 60.000 ευρώ, μια προσθήκη 10.000 ευρώ παραπάνω από αυτό που θα κόστιζε αν την αγοράζατε στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να αναπαλαιώσετε και να διαμορφώσετε τον δικό σας παράδεισο με τα χρήματα αυτά.

Το μεγαλύτερο μπόνους που προσφέρει η κυβέρνηση φτάνει τα 84.000 ευρώ και θα απονεμηθεί σε όσους τολμήσουν να υιοθετήσουν εγκαταλειμμένα ακίνητα. Από την άλλη, αν επιλέξετε να κάνετε μετακόμιση σε ένα παρόμοιο ακίνητο στην ηπειρωτική χώρα, το ποσό της επιδότησης φτάνει τα 70.000 ευρώ.

Η ιδέα πίσω από αυτές τις επιχορηγήσεις είναι να βοηθήσουν τους νέους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν παλιά ακίνητα που αλλιώς θα καταλήγανε σε ερείπια.

Βέβαια, τα ακίνητα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1993 και να είναι άκατοικτα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επίσημα, το πρόγραμμα ξεκινά στην 1η Ιουλίου, αλλά αν είστε έτοιμοι να υποβάλετε την αίτησή σας για αγορά κατοικίας από τώρα, δεν θα σας την αρνηθούν!