Μην κάνεις ποτέ αυτό το πράγμα: Γιατρός εξηγεί τα μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι όταν τους δαγκώσει φίδι

Φίδια στην Ελλάδα: Τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια έξαρση στον αριθμό των φιδιών που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά και συζητήσεις για τους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Φίδια στην Ελλάδα: Τα λόγια των ειδικών
Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρης Μπαμπαλής, επισημαίνει ότι φέτος παρατηρείται έξαρση στα δαγκώματα από φίδια σε ανθρώπους στην περιοχή της Λάρισας. Η καταγραφή αυτών των περιστατικών στα δύο νοσοκομεία της πόλης έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος υπάρχει μία έξαρση στο δείγμα φιδιού, πιθανώς υπάρχει και μία αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Ήταν μία άνοιξη με πολλές βροχές»

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Μπαμπαλή, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκοπή των χόρτων σε πολλές περιοχές, καθώς αυτό θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού παράγοντα που έχει συντελέσει στην έξαρση αυτών των περιστατικών.

«Τα περισσότερα περιστατικά, συμπληρώνει, αφορούν ανθρώπους που κάνουν δουλειές στην ύπαιθρο, οπότε καλά είναι να έχουν μπότες, κάλτσες, να μην πηγαίνουν δηλαδή σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν φίδια με παντόφλες, ξυπόλυτοι κλπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι κάνω αν με δαγκώσει Φίδι;
Σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί ένα δάγκωμα από φίδι, ο κ. Μπαμπαλής συμβουλεύει πως «το σημαντικό είναι αν μπορέσουν να δουν το φίδι, να μας το περιγράψουν… και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτε εκτός από το ότι να προσφύγουν σε μία υγειονομική δομή.

Όλα τα άλλα που κάνει ο κόσμος από φήμες και διαδόσεις είναι πιο επικίνδυνα απ’ το ίδιο το δάγκωμα του φιδιού… Το δάγκωμα του φιδιού που εκτός από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται αλλεργία, είναι βλαπτικό σε διάστημα ωρών και ημερών, δεν είναι κάτι για να τρέχει κανείς στο δευτερόλεπτο. Άρα υπάρχει ο χρόνος να μη κάνει κανείς τίποτε, να ξεπλύνει την πηγή, να βάλει αντισηπτικό και μετά να πάει σε μία υγειονομική δομή».