“Κατραπακιά” σε όσους παίρνουν επίδομα παιδιού, επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, Τελος τα μετρητά

Η υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη προχώρησε χθες σε προγραμματικές δηλώσεις, δείχοντος έτσι και τον δρόμο των αλλαγών σε επιδόματα ΟΠΕΚΑ και επιδόματα ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ

«Τέλος» στα μετρητά για επιδόματα
Όπως όλα δείχνουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ (επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ), θα πρέπει μάλλον να «ξεχάσουν» εντελώς τα μετρητά και την δυνατότητα ανάληψής τους από ΑΤΜ καθώς και οι πληρωμές τους θα γίνονται σε προπληρωμένες κάρτες.

Επιπλέον η Σοφία Ζαχαράκη πρόσθεσε πως θα υπάρχει μια ενιαία πύλη για όλα τα επιδόματα. Δηλαδή, θα φτιαχτεί μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα κάνουν εκεί τις αιτήσεις. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει και σε εξοικονόμηση χρόνου και κόπου καθώς θα υπάρχει αυτοματοποιημένος έλεγχος αλλά και εναρμόνιση των κριτηρίων.

Οι αλλαγές σε επιδόματα και ΟΠΕΚΑ που εξήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη
«Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.

Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.

Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.

Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.»

Το επίδομα μητρότητας

Εκτός από το επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε επίσης και «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».