Τι να κάνεις για να επιβιώσεις από τον καύσωνα που έρχεται

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι πρώτες θερμές ημέρες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για προστατευτούμε από την άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες; Πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα του καύσωνα και της θερμοπληξίας είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, εντούτοις οι γιατροί συνιστούν όλοι ανεξαιρέτως να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί συνιστούν:

> Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση που βγείτε, προτιμήστε λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα και κυρίως βαμβακερά ρούχα.

> Μην κουράζεσαι κάνοντας πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνεις.

> Να πίνεις πολύ και δροσερό νερό και αν θέλεις φυσικούς χυμούς. Όχι όμως αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά.

> Φάε ελαφρά: Προτίμησε ένα φιλέτο χωρίς λίπος και φάε συχνά από λίγο. Βάλε όμως λίγο αλάτι.

Δες: Ύπνος χωρίς κλιματιστικό και ζέστη μες στο καλοκαίρι; Κι όμως γίνεται

> Κάνε συχνά δροσερά ντους.

> Όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

> Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

> Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.